Romania risca cea mai mare criza alimentara de dupa 1990

Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.

“In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea.

In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din ’90 pana acum”, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Interagro.

Piata cerealelor este blocata

Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale. “Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in siloz fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata”, a precizat Ioan Niculae.

In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent.

Conform agricultorilor autohtoni, marii producatori care domina piata inernationala bocheaza prin oferta de pret piata externa, pe care multi dintre producatorii romani activau cu succes. Problema este, spun producatorii, ca piata interna este de asemenea blocata.

“Floarea soarelui se invecheste in silozuri fara a putea sa fie vanduta macar pe piata interna, asta mai ales in conditiile in care Romania importa mari cantitati de ulei brut”, a declarat pentru NewsIn directorul Agrofarm Serv, Vasile Ananiesei.

Carnea de porc s-ar putea ieftini cu 5% dupa Sarbatori

Sectorul cerealelor este doar o componenta a agriculturii care sufera de pe urma crizei financiare globale. Procesatorii de carne intampina la randul lor probleme grave.

“In domeniul procesarii carnii de porc efectele crizei economice se vor face simtite in primele luni ale anului viitor, cererea pentru carnea de porc specifica perioadei Sarbatorilor mentinand piata de profil ridicata.

Insa incepand cu primele luni ale anului viitor ne vom vedea nevoiti sa reducem pretul carnii cu cinci la suta sau chiar mai mult, cererea pentru aceste produse reducandu-se ca in cazul multor alte bunuri din industria agricola”, a spus presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Furnizorii de materii prime vor garantii

Criza din agricultura a determinat furnizorii romani de materie prima sa ia masuri de precautie, dar dupa cum spun cumparatorii, prudenta furnizorilor se traduce prin niste schimbari de politica de marketing ce nu avantajeaza niciuna dintre parti.

“Furnizorii au inceput sa ceara plata in avans. Nu-i condamnam pentru masurile de circumspectie, insa procesatorii nu au cum sa plateasca in avans, in conditiile economice actuale.

In acest fel furnizorul ramane cu marfa in stoc, iar procesatorii nu mai produc, astfel ca ablele parti au de pierdut”, a declarat pentru NewsIn directorul executiv al Agro International, Mariana Grigore.

Potrivit presedintelui Interagro, procesatorii si comerciantii romani din agricultura cer, pentru evitarea unui colaps al sectorului, interventia de urgenta a autoritatilor, prin masuri fiscale si acordarea de subventii, pentru o agricultura care si in conditii economice normale intimpina probleme

Potrivit lui Ioan Niculae, in Romania sunt lucrate doar cinci milioane de hectare din cele 9,3 milioane dee hectare de teren agricol, ceea ce insemna putin peste 50% din suprafata totala. Asta in conditiile in care in toate celelalte state comunitare, spune Niculae, suprafata agricola este cultivata in proportie de 100%.

Organizatiile profesionale din domeniul agricol au reclamat in ultima perioada intarzieri mari in acordarea subventiilor agricole si asa insuficiente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s